Tonhalsaláta expressz lepénykenyérrel

Miért ne választhatnál ma valami könnyedet? A zöldséges tonhalsaláta friss ízeit remekül kiegészíti a XIXO Lemon citrusos ízvilága, így nem is kérdés, hogy ezt a párost imádni fogod.

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 főre:

A lepénykenyérhez:

 

  • 300 ml víz
  • 7 g szárított élesztő
  • 500 g liszt
  • 2 ek oregánó
  • 2 mk só
  • 5 ek olívaolaj

 

A tonhalsalátához:

 

  • 0,5 fej jégsaláta
  • 10 szem fekete olajbogyó
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 0,5 fej lila hagyma
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 1 db avokádó
  • 3 konzerv tonhal (80 g-os kiszerelés)
  • 0,5 csokor snidling

Az öntethez:

 

  • 0,5 db citrom leve és héja
  • 40 ml olívaolaj
  • 1 tk mustár
  • só, bors
  • 1 csipet porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A lepénykenyerekhez egy kevés vízben elkeverjük az élesztőt. A lisztet, oregánót, a sót és az olívaolajat egy üstbe rakjuk, hozzáöntjük az élesztővel elkevert vizet, valamint ami a vízből még megmaradt, bedagasztjuk a tésztát, majd 20 percre félrerakjuk.

Amíg pihen a kenyértészta, elkészítjük a salátát. A jégsalátát durvára, a koktélparadicsomokat kettévágjuk, a lila hagymát és a kaliforniai paprikát pedig felcsíkozzuk. Az avokádót kettévágjuk, kimagozzuk, egy kanállal kivesszük a belsejét, és ezt is vékonyan felszeleteljük, majd mindent egy tálba szórunk, és összekeverjük az olajbogyóval. A saláta tetejére rakjuk a lecsepegtetett tonhalkonzervet, és megszórjuk az egészet apróra vágott snidlinggel.

Az öntet hozzávalóit egy kis üvegben alaposan összerázzuk, vagy habverővel kikeverjük, hogy szép selymes állagot kapjunk.

A lepénykenyér tésztáját 8-10 részre osztjuk, és kb. 20 cm-es, ovális alakúra nyújtjuk őket, majd olajjal átkenve mindkét oldalukat megsütjük grillen, vagy a konyhában egy grillserpenyőben, oldalanként pár perc alatt.

Mikor elkészültek a lepénykenyerek, átkeverjük a salátaöntetet, leöntjük vele a salátát, és az ételt XIXO Lemonnel tálaljuk.

PRÓBÁLd KI EZEKET A RECEPTEKET IS !