Extra sajtos sajtburger

Miért ne léteznének tökéletes párok a konyhában is? A klasszikus XIXO Cola és a sajtburger ikonikus duója éppen ilyen. Ezt a cheddarral extrázott verziót hagyományos sütőben vagy akár a kerti grillparty sztárjaként is elkészítheted.

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 2 burgerhez:

A sajtszószhoz:

  • 10 g vaj
  • 10 g liszt
  • 120 ml tej
  • só, bors
  • 1 mk fokhagymapor
  • 1 mk füstölt paprika
  • 60 g vörös cheddar

 

A húspogácsához:

 

  • 400 g darált marhahús
  • 2 szelet cheddar sajt

A hamburgerekhez:

  • 4 szelet bacon
  • 2 db hamburgerzsemle
  • 1 db csemegeuborka
  • 1,5 db paradicsom
  • 1,25 db lila hagyma
  • mustár
  • ketchup

ELKÉSZÍTÉS

A bacont sütőpapíros tepsire rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 12-13 percre, hogy szépen megpiruljon.

A sajtszószhoz a vajat egy lábasban felmelegítjük, rászórjuk a lisztet, és elkeverjük. Folyamatos kevergetés mellett felöntjük a tejjel, csomómentesre dolgozzuk, majd sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymaport, a füstölt paprikát és a reszelt cheddart is. Mikor már szép homogén állagú, félrerakjuk.

A marhahúst átgyúrjuk, majd két részre osztjuk, és a hamburgerbucinál picit nagyobb átmérőjű korongokat formázunk belőlük. Egy serpenyőben, magasabb lángon, oldalanként 1 perc alatt lepirítjuk a húspogácsákat, picit megsózzuk majd betoljuk a 190 fokos sütőbe 6-8 percre attól függően, mennyire szeretnénk átsütve. Mikor kivettük a sütőből azonnal rárakunk 1-1 szelet cheddart, hogy szépen ráolvadhasson.

Miközben sül a hús, kettévágjuk a zsemléket, és a vágott felüket lepirítjuk. A zsemlék aljára jöhet a sajtszósz, erre a sajtos húspogácsa, 2-2 szelet sült bacon, pár szelet csemegeuborka, paradicsom és lila hagyma, illetve ha szeretnénk, kevés mustár és ketchup, majd a zsemlék kalapjaival zárjuk a sort.

Az elkészült burgereket klasszikus XIXO Colával tálaljuk.

PRÓBÁLd KI EZEKET A RECEPTEKET IS !