Miért ne élvezhetnéd a hamisítatlan tengerparti hangulatot akár a felfújható medence mellől is? Ezzel a görög ihletésű, csirkenyársas finomsággal és a XIXO Cola Zeroval bármikor egy mediterrán nyaraláson érezheted magad! Indulhatunk?
A pitához:
280 ml víz
4 g friss élesztő
400 g liszt
2 tk só
A csirkenyárshoz:
8 ek olívaolaj
3 tk oregánó
2 db citrom leve
só, bors
1 kg csirkemell
20 ml olaj
A salátához:
1 szál kígyóuborka
3 db paradicsom
100 g olajbogyó
1 fej lilahagyma
1 tk oregánó
Egy nagyobb tálba mérjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, és kézzel elkezdjük kevergetni. Amikor még nem állt össze teljesen, hozzáadjuk a sót is, majd jól összegyúrjuk. Egy nagyon lágy tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, és 10 percig pihentetjük.
Amikor letelt az idő, meghajtogatjuk a tésztát úgy, hogy a szélénél 8 különböző helyen belecsípünk, és behajtjuk a tészta közepére. Törekedjünk arra, hogy minél több levegőt juttassunk a tésztába. Ezt még kétszer megismételjük a 10-10 perces pihentetésekkel együtt. Amikor megvagyunk a hajtogatással, a tésztát langyos helyen hagyjuk 1 órát kelni.
Míg kel a tészta, bepácoljuk a húst. Ezt akár előző nap is megtehetjük, annál jobb. Egy tálba öntjük az olívaolajat, elkeverjük benne az oregánót, a citrom levét, a sót és a borsot. A csirkemelleket nagyobb kockákra vágjuk, és beleforgatjuk a pácba, majd lefóliázzuk, és hagyjuk pihenni.
A pitatésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és nagyon óvatosan, ügyelve arra, hogy ne nyomjuk ki belőle a levegőt, téglalap alakúra formázzuk. 6 egyenlő részre osztjuk, és gömböket formázunk belőlük úgy, hogy a tészta széleit a közepére csippentjük. Az illesztésnél lezárjuk, konyharuhával letakarjuk, és 10-15 percig pihentetjük. Amíg pihen a tészta, a sütőt a tepsivel együtt 230 fokra előmelegítjük.
Enyhén lisztezett felületen, 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd ismét letakarjuk, és újabb 10 percig pihentetjük. Ezután a piták tetejét enyhén meglisztezzük, áthelyezzük őket az előmelegített tepsire, és kb. 13 perc alatt készre sütjük.
A csirkemellkockákat nyársra húzzuk. Közepesen erős lángon olajat melegítünk egy serpenyőben, és oldalanként 3-4 perc alatt készre sütjük a húsokat.
Az uborkát hosszában negyedbe vágjuk, majd ezekből kb. 0,5 cm-es szeleteket vágunk. A paradicsomot és a lila hagymát felkockázzuk, és egy tálba tesszük az olajbogyóval és az uborkával együtt. Az egészet megszórjuk az oregánóval, és összekeverjük.
Tányérra tesszük a csirkenyársat, szedünk mellé a salátából, és a felszeletelt pitával, illetve XIXO Cola Zeroval kínáljuk.